BAB 1 : PENGUMPULAN TENAGA DAN PENGAMBILAN NUTRIEN
Pengenalan kepada penilaian status pemakanan.
Kaedah FFQ.
Kaedah ingatan 24 jam
Kaedah menimbang makanan
Penentuan anggaran pengambilan tenaga
Panduan merancang menu
Penentuan kadar metabolisme asas.
Kaedah prospektif.
AMALI 1
- Amali menimbang makanan, ingatan 24 jam menggunakan perisian Diet 4.
BAB 2 : KAEDAH ANTROPOMETRIK
Pengenalan dan kepentingan antropometri
Komposisi tubuh
Jisim tubuh tanpa lemak (JTTL)
Penentuan Indeks Jisim Tubuh (BMI)
Kaedah ’Landmarking’
Pengukuran ketebalan lipatan kulit.
AMALI 2
- Amali ’landmarking’ dan pengukuran ketebalan lipatan kulit menggunakan skinfold calipers
BAB 3 : KAEDAH KOMPOSISI TUBUH
Jisim tubuh lemak (JTL).
Densitometri.
Dilutometri
Penentuan air tubuh.
Penentuan kalium total dalam tubuh.
AMALI 3
- Amali kaedah Bioimpeden.
PEMBENTANGAN KAJIAN KES
UJIAN 1
CUTI PERTENGAHAN SEMESTER
BAB 4 : KAPASITI KERJA FIZIKAL DAN KAEDAH KECERGASAN FIZIKAL
Pengenalan.
Efisiensi kardiorespiratori.
Kekuatan otot.
Prestasi motor.
AMALI 4
- Amali elektrokadiogram
BAB 5 : PENGGUNAAN PENGAMBILAN TENAGA
Definisi keseimbangan tenaga.
Keperluan dan kepentingan keseimbangan tenaga.
Keseimbangan tenaga dan aktiviti.
Kaedah plethora
Motion assessment devices
AMALI 5
- perekodan aktiviti seharian (pedometer)
- penentuan tahap aktiviti fizikal (PAL)
BAB 6 : KAEDAH MINERAL DAN ELEMEN SURIH
Pengenalan
Penentuan status Natrium tubuh
Penentuan kalium dalam tubuh
Penentuan Kalsium tubuh
AMALI 6
- Pengukuran kandungan Natrium, Kalium dan Kalsium darah
BAB 7 : KAEDAH PROTEIN
Indikator status nutrisi
Penentuan protein plasma
penentuan kreatinin urinari
AMALI
- pengukuran protein dalam darah dan urin
- pengukuran kreatinin dalam darah dan urin
TUTORIAL
UJIAN 2
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment