Saturday, January 31, 2009

panduan merancang menu harian

Ramai pelajar meminta saya menerangkan semula panduan merancang menu..di sini saya akan menekankan beberapa konsep yg perlu difahami..


Langkah 1 (penentuan kalori)

-Tentukan BMI.
-Darabkan berat badan individu dengan faktor pendaraban.
-Bagi individu obes/overweight, perlu dapatkan berat pada BMI normal
-Cth : A mempunyai ketinggian 160cm dgn berat badan 80kg.(BMI =31.3).
Berat yg sesuai untuk ketinggian A ialah 60kg(BMI = 23.4).
Maka, berat yg perlu didarabkan dgn faktor pendaraban ialah 60kg.

PERINGATAN : darabkan berat (bukan BMI) badan dengan faktor pendaraban..


Langkah 2 : Agihan Karbohidrat, Protein, dan Lemak Mengikut Jumlah Kalori

andaikan jumlah tenaga yang perlu diambil ialah 1500kcal, maka 55% tenaga diambil daripada CHO, 15% daripada protein dan 30% daripada lemak.

tenaga daripada CHO ; 1500 x 55 = 825 kcal
100


tenaga daripada protein ; 1500 x 15 = 225 kcal
100


tenaga daripada lemak ; 1500 x 30 = 450 kcal
100



maka ,tenaga yg perlu diambil drpd CHO ialah 825kcal, protein 225 kcal dan lemak 450 kcal.


kemudian, tukarkan dari unit kcal kepada unit gram(G)

1 gram CHO = 4 kcal
1 gram protein = 4 kcal
1 gram lemak = 9 kcal

justeru, untuk menukarkan unit dari kcal kepada gram;

bagi CHO ; 825 kcal bahagi 4 = 206g
bagi protein ; 225 kcal bahagi 4 = 56g
bagi lemak ; 450 kcal bahagi 9 = 50g


dengan ini, jumlah CHO yg perlu dimakan adalah sebanyak 206g
lemak 50g dan protein 56g

persoalannya kini...206g CHO tu berapa pinggan nasik?? 56g protein tu berapa ketul ayam? berapa liter minyak kena makan utk 50g lemak?

No comments:

Post a Comment